De bril van Anceaux : volkenkundige fotografie vanaf 1860 - Roodenburg, Linda, 1954- (Zwolle : Waanders Uitgevers, 2002)
Catalogus van een tentoonstelling georganiseerd door het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde. Een overzicht van fotografie in koloniale en antropologische context, gevolgd door het werk van verschillende fotografen in verschillende landen en continenten in het kader van verschillende expedities: China vanaf 1902, Centraal Borneo eind 19de eeuw, Suriname 1904, Iran 1870-1933, Aboriginals 1879, Liberia 1879-1886, ... Die foto's bevestigen regelmatig vooroordelen (het Congolese dorp tijdens de wereldtentoonstelling in Antwerpen bijvoorbeeld), en als reactie op deze ingesteldheid sluit de catalogus (en de tentoonstelling) af ... met foto's van Nederlanders gemaakt voor een Wereldtentoonstelling, foto's ... die ons, beschaafde blanken, een beetje te kijk zetten zoals wij dat gedaan hebben met die andere foto's.