Arctic inua : contemporary Eskimo art from the Lehmuskallio collection. - Lönnström Art Museum (Raumalia : Lönnström Art Museum, 2000)
Filmmaker Markku Lehmuskallio heeft dank zij zijn empathie en communicatie met en begrip voor de oorspronkelijke bewoners een enorme collectie artistiek werk van Canadese, Groenlandse, Siberische en Alaska-Inuit bij elkaar verzameld en stond het Lönnström Art Museum als eerste toe om een deel van deze verzameling tentoon te stellen. De tentoonstelling liep van 30/9/2000 tot 1/1/2001. In Canada leven ongeveer 43.000 Inuit en 4.000 onder hen verdienen hun brood met kunst. Geschat wordt dat in Groenland 1.000 van de 40.000 Inuit kunst als broodwinning hebben. Vroeger was deze kunst heel primitief: de Inuit vereerden hun goden en smeekten voor een goede jacht met deze kunst. Nu heeft deze kunst invloeden gekend van de Westerse beschaving wat bij sommige Westerse kunstenaars de vraag oproept "of dit wel kunst is?", een vraag die we in het Museum Dr. Guislain nooit stellen. Een heel mooi geïllustreerd boekje: foto's van verschillende hedendaagse kunstenaars, foto's uit het archief van Amundsen, houten, stenen en ivoren snijwerk, drukwerk, tekeningen.