Nu is alles anders! - van Eck, Roland (Rotterdam : Galerie & Atelier Herenplaats, 2022)
Vroeger was alles anders: mensen met een beperking zoals autisme, Downsyndroom, schizofrenie of spastische mensen werden tentoongesteld. Men kon kijken hoe deze outsiders zich gedroegen, zoals wij nu kijken naar dieren in de dierentuin. Het was volksvermaak en de notabelen liepen rond met een molensteen-kraag. Dit boek gaat over nu: iedereen in Atelier Herenplaats is gelijk, de kunstenaars zijn met elkaar verbonden, niemand is méér waard dan de andere. Nu is alles anders, nu dragen de outsiders een mooie kraag. Fotograaf van Eck maakte portretten van alle kunstenaars uit het atelier, gekleed in die mooie kledij van de notabelen uit Rembrandt's tijd, met mooie kraag en zwart kostuum, even veel waard als alle andere mensen, niet langer dieren waar naar gekeken wordt. Een klein maar heel mooi boekje met hele mooie portretfoto's en een mooie boodschap.