Amour et vertu - Havelock, Ellis, 1859-1939; Chauchard, Paul, 1912-2003; Van Gennep, Arnold, 1873-1957 (Paris : Cercle du Livre Précieux, 1966)
Een deel van de volledige werken van Ellis Havelock, uitgegeven in de reeks Les Grandes Études de Sexologie. Vertaald door Van Gennep met een voorwoord van Chauchard, maar verder wordt er natuurlijk niet geraakt aan het origineel. Henry Havelock Ellis was een Engelse arts, eugeneticus, schrijver, vooruitstrevende intellectuele en sociale hervormer die menselijke seksualiteit bestudeerde, en een heruitgave van zijn volledige werken is dan ook verantwoord, maar je moet natuurlijk goed in het oog houden dat hij geboren werd in 1859 en overleed in 1939. De visies zijn dus allesbehalve modern of progressief. In dit deel komt bijvoorbeeld "La mère nouvelle" ter sprake, maar wanneer je dat betoog leest stel je vast dat die "nieuwe moeder" niet echt veel om het lijf heeft: ze geeft haar dochter sexuele voorlichting ... en dat is een groot verschil met haar Victoriaanse jeugd waarin het woord "sex" gewoon gebannen was, ... maar daar stopt het dan ook bij, de "nieuwe moeder" heeft de durf om haar dochter sexueel op te voeden ... maar de boodschap blijft er een van onderdanigheid naar de man toe en het opzij zetten van je eigen pleziertjes.