Plichtenboekje voor ziekenverpleging - Salsmans, Joseph, 1873-1944 (Leuven : De Vlaamsche Drukkerij, 1927)
Salsmans, professor in de zedenleer, laat in dit werkje zijn licht schijnen op de plichten van de verpleegster. Uitgegeven in Leuven door een professor van de katholieke universiteit en goedgekeurd door de aartsbisschop, maar de inhoudstafel is heel verrassend: er wordt gesproken over vruchtafdrijving en euthanasie en ook het hoofdstuk "Kieschheid" nodigt uit om eens na te lezen. Bij "Kuischheid" lezen we: "Niet alleen volgens de leer der Kerk, maar ook krachtens de natuurwet en derhalve door God zelf en voor alle menschen, is het ongeregeld inwilligen der geslachtsdrift streng verboden. Het geslachtelijk genot hoort te huis alleenlijk in het normaal gebruik van het huwelijk, daarbuiten is het verboden vrucht." Bij "Vruchtafdrijving" lezen we: "Wanneer een vrouw in gezegende toestand om hulp komt bij een vroedvrouw, of aan een verpleegster middelen tot vruchtafdrijving vraagt, moeten deze de ontaarde moeder tot beter gevoelens trachten te brengen en haar de afschuwelijkheid harer bedoeling doen inzien." Bij "Euthanasie" lezen we: "Wanneer dus aan de verpleegster iets gevraagd of zelfs geboden wordt, wat zij volstrekt niet doen mag, omdat het uiteraard slecht is, bv. dooden uit medelijden, dan moet ze doodeenvoudig en beslist weigeren, en liever haar bediening verliezen dan tegen Gods geboden te misdoen. Dooden uit medelijden is en blijft een moord, wat ook sommigen denken. Geen mensch, maar God alleen, is heer en meester van 's menschen leven."