Hedendaagse psychiatrie - Stafford-Clark, David, 1916-1999; Tijdens-Plet, Madeleine (Utrecht : Aula-Boeken, 1963)
In dit werkje geeft psychiater Stafford-Clark een stand van zaken van de hedendaagse psychiatrie (het boek dateert van 1963 voor alle duidelijkheid). De hoofdstukken "het normale geestesleven" en ... "het abnormale geestesleven" in de inhoudstafel doen even de wenkbrauwen fronsen. Wanneer we even snel door dat "abnormale" geestesleven bladeren vallen o.a. volgende sleutelwoorden op: depressie, alcoholisme, idiotie, psychose, angst, neurose, schizofrenie, paranoïa, hallucinaties, dwanggedachten of dwanghandelingen, hysterie, ... De term "het abnormale geestesleven" is wat ongelukkig gekozen, maar de uitgebreide lijst sleutelwoorden maakt duidelijk dat het werk heel uitgebreid is, en dat maakt veel goed. Ook geschreven op een niveau dat de geïnteresseerde leek over de streep kan trekken.