De functies van het slapen - Hartmann, Ernest L., 1934-; Hofman, W. F., 1949- (Utrecht : Spectrum, 1976)
Een overzicht van de theorieën uit heden en verleden, de nuttige effecten van het slapen, de verschillen tussen slapen met en zonder dromen, de verschillen wat betreft persoonlijkheid, leeftijd, levensstijl en gemoedstoestand, de effecten die spanningen en inspanningen hebben op onze slaap, welke invloed heeft het gebruik van medicijnen of andere chemische stoffen, de verschillende soorten van vermoeidheid, de rol van het dromen.