Het wonderbaarlijke verhaal van een stille avonturier - Daniëls, Wim, 1954- (Amsterdam : Alfabet uitgevers, 2022)
Albert Sutherland Royaards was een tiener toen er een vervoermiddel wedr uitgevonden dat zijn eigen leven ingrijpend zou veranderen: de fiets. Sutherland Royaards werd in 1855 geboren op Ambon, hij overleefde ternauwernood een hersenvliesontsteking maar verloor daardoor wel zijn gehoor. Royaards bezocht onder meer Rusland, het Afrikaanse continent en Jeruzalem op zijn tweewieler. Kranten en tijdschriften berichtten met regelmaat over de avonturen van "De doofstomme wielrijder". Wie was toch deze figuur, die duizenden kilometers aflegde en een enorme bezienswaardigheid moet zijn geweest? Wim Daniels schrijft een prachtig portret van een man die op ontdekkingstocht ging.