Het probleem homoseksualiteit - Ruitenbeek, Hendrik Marinus, 1928- (Amsterdam : Polak en Van Gennep, 1966)
Homoseksualiteit stond in 1966 in de maatschappij in het brandpunt van de belangstelling. Niet alles echter wat er geschreven werd voldeed aan wetenschappelijke en objectieve normen: al snel kwamen emoties boven drijven. Ruitenbeek heeft een aantal belangrijke studies bij elkaar gebundeld, zowel psychologische als sociologische, en voorzien van een inleiding. Aan bod komen volgende auteurs: Sigmund Freud, Sandor Ferenczi, Abram Kardiner, Clara Thompson, Robert Lindner, Hendrik M. Ruitenbeek, Sandor Prado, Lionel Ovesey, Evelyn Hooker, William A. Westley, Albert Ellis, Georges Devereux, Simone de Beauvoir, Albert J. Reiss Jr., Simon Raven en Ernest van den Haag.