Transactional analysis in psychotherapy : a systematic individual and social psychiatry - Berne, Eric, 1910-1970 (New York (N.Y.) : Ballantine books, 1975)
Berne ziet onze psyche, de manier waarop we omgaan met onszelf en met de anderen, eigenlijk als een aangeboren systeem van transacties: we verbieden onszelf dingen ... of belonen onszelf, we gaan relaties aan met anderen, doen dingen voor anderen ... maar verwachten eigenlijk iets terug van die anderen, ... Heel de tijd transacties die we uitvoeren, met onszelf en met de anderen, om dingen gedaan te krijgen ... of te vermijden ... of te veranderen, van kind op te groeien naar jongvolwassene om uiteindelijk de volwassene te worden die we zijn.