Het Ik en de afweermechanismen : Anna Freud ; ingeleid door prof. dr. P.C. Kuiper. - Freud, Anna, 1895-1982; Kuiper, P. C. (Pieter Cornelis), 1919-2002 (Baarn : Basisboeken, 1976)
Anna Freud legt uit dat de psychoanalyse niet zozeer een dieptepsychologie is, dat het niet alleen draait om driften die ons bewegen: het gaat er hem om hoe we met deze driftimpulsen omgaan. We kunnen deze driften in handelingen omzetten, beheersen maar ook afweren, en voor dat laatste beschikken we over verschillende technieken, afweermechanismen. Daar gaat dit boek over. In dit boek ook een los artikel uit Die Zeit van 2 november 1979, getiteld "Selbstlos im Schatten eines grossen Vaters: Anna Freud".