Seizoenarbeid - Geissler, Heike, 1977-; Roth, Hannelore ([Aalst] : Het balanseer, 2020)
Wanneer Duits auteur Heike Geißler niet meer rondkomt van freelance schrijven en vertalen, neemt ze een seizoensjob aan bij Amazon in Leipzig. De job, bedoeld als noodoplossing, wordt al snel pure vernedering, en redelijk snel internaliseert Geißler de dynamiek en natuur van de postkapitalistische arbeidsmarkt en onzekere arbeidsomstandigheden. Al begon Geißler niet uit journalistieke ambitie bij Amazon maar uit financiële nood, toch schreef ze het eerste en enige literair relaas over de flextijd in ondernemingen die ‘vrijheid’ biedt aan wegwerparbeiders."In Seizoenarbeid toont Heike Geißler met speelse elegantie aan dat een job nooit zomaar een job is. Het Duitse magazijn van Amazon in de eindejaarsdrukte is Geißlers platform voor prachtig gelaagde mijmeringen over politiek, geld, verliefdheid op de werkvloer, angst, de mogelijkheid van keuze, en hoe denken werkt in een wereld die denken mijdt. Terwijl Amazon, naar groot believen van ondernemingen, de wereld blijft verorberen, geeft dit boek antwoorden op onze vermaledijde vragen en onthult hoe alles werkt (en niet werkt) achter de schermen.
Saisonarbeit
Keywords: BPB2107.