Body plethysmography : a comparative study of volume measurements in a constant-volume and a constant-pressure body plethysmograph - Gielen, Mathias Jacobus Martinus; Katholieke Universiteit Nijmegen (Nijmegen : Thoben Offset, 1971)
Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor in de geneeskunde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen, op gezag van de rector magnificus Dr. G. Brenninkmeijer, hoogleraar in de faculteit der sociale wetenschappen, volgens besluit van de senaat in het openbaar te verdedigen op vrijdag 17 december 1971 des namiddags te 4 uur door Mathias Jacobus Martinus Gielen geboren te Ophoven (B). Plethysmografie is het registreren van het volume of de volumeverandering van organen, of ook wel van ledematen of zelfs het gehele lichaam. De bekendste is het meten van de longinhoud: de patiënt(e) wordt in een afgesloten cabine geplaatst en men meet de drukverschillen binnen de cabine die optreden wanneer de patiënt(e) in of uitademt: uit deze drukverschillen zal men dan de longinhoud, het volume ingeademde lucht, kunnen afleiden. De plethysmografie wordt op allerlei manieren toegepast in de geneeskunde: zo zal men in de seksuologie d.m.v. de plethysmografie bijvoorbeeld ook de doorbloeding van de vagina of penis meten tijdens de seksuele opwinding, natuurlijk niet d.m.v. een afgesloten cabine maar d.m.v. een andere constructie: het principe blijft in ieder geval hetzelfde.
Diss. doct. geneeskunde