Beknopte handleiding bij de Diagnostische Criteria van de DSM-III-R - Koster van Groos, G. A. S. (Amsterdam : Swets & Zeitlinger, 1989)
Vroeger lag de diagnose van een patiënt(e) volledig in handen van de behandelende psychiater of psycholoog: de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kortweg de DSM, probeerde voortaan via symptomen van de patiënt(e) een diagnose te stellen. Dit systeem probeert dus een zekere structuur te brengen in de verschillende ziektebeelden. Bedoeling is (en was) om tot een uniformere diagnose van de patiënt te komen. Natuurlijk moet de behandelende arts "het systeem" correct gebruiken: dit werk wil daar een hulp bij zijn.