Medische macht en medische ethiek - van den Berg, J. H. (Jan Hendrik), 1914-2012 (Nijkerk : Callenbach, 1975)
Van den Berg is rechtuit in dit werk: de foto's confronteren ons inderdaad op een harde manier met de thematiek die de auteur hier aan de orde stelt: hoe ver reikt die medische macht, wat zegt de medische ethiek, wie zijn de "slachtoffers" van deze medisch-technische macht, wat zijn de gevolgen van een "verminkende operatie", welke openheid moet de arts of het personeel aan de dag leggen tegenover patiënt(e) en familie, welke gevolgen heeft ouderdom voor dit "belevingsproces"? van den Berg geeft duidelijk zijn mening over deze vragen.