Analytische Sozialpsychologie und Gesellschaftstheorie - Fromm, Erich, 1900-1980 (Frankfurt am Main : Suhrkamp Verlag, 1970)
Een titel die heel duidelijk is: hoe gedraagt de mens zich binnen de gemeenschap en in gezelschap, wat wordt van hem/haar verwacht, wat zijn bijvoorbeeld de rechten van een moeder wat betreft haar kind, wie verbreekt soms de regels en wie beslist dan welke straf er volgt ... en wie voert die straf uit, ... Wanneer je dan ook nog eens de visies van Marx en Freud aankaart ben je meteen voor een tijdje zoet. Wat is de plaats van de mens binnen een grote gemeenschap, hoe draai je sociaal mee, wat houdt sociale psychologie (en psychiatrie) precies in, ...