Psychische moeilijkheden : een vraagbaak bij het hulp zoeken voor kinderen met psychische stoornissen en voor geestelijk gezonde kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden - Linschoten, Johannes, 1925-1964 (Haarlem : De Toorts, 1956)
De vragen die in dit boek gesteld worden zijn de volgende: wat is een probleemkind, wat zijn de moeilijkheden in de opvoeding van een "normaal" kind, wat zijn de moeilijkheden bij het leren, hoe gaat het met de verstandelijke ontwikkeling en achterstand, welke stoornissen kunnen optreden in de affectieve ontwikkeling, welke karakterstoornissen kunnen we linken aan erfelijke aanleg, in hoeverre kan je opvoeden zien als "improviseren" en wat doe je met het dieper gestoorde kind? Als afsluiter krijgen we registers van instellingen in Nederland en Vlaanderen: plaats, informatie en naam worden opgesomd. Zo lezen we bijvoorbeeld voor Drongen het volgende: Bernadette Instituut, St., internaat voor half-opvoedbare abnormale meisjes. Wat Gent betreft is er de psychiatrische inrichting St. Alfons en het Instituut St. Juliaan, beide gelegen op de Stropkaai, beide Rooms-Katholiek, beide in handen van de Broeders van Liefde.