Sade, Fourier, Loyola - Barthes, Roland, 1915-1980; Luccioni, Maartje (Amsterdam : Arbeiderspers, 1984)
Wat hebben een gedoemd schrijver, een utopisch socialist en een heilige Jezuïet met elkaar gemeen? De Franse literatuurtheoreticus Roland Barthes brengt deze drie personen bij elkaar omdat ze elk, vertrekkend vanuit de gemene taal, op een vergelijkbare manier een eigen taal hebben samengesteld om hun boodschap te brengen: Markies de Sade creëerde een taal van erotisch genot, Fourier creëerde een taal van utopisch geluk en Jezuïet Loyola creëerde een mystieke taal van gehoorzaamheid aan God. Barthes ontleedt deze talen, kijkt hoe die schrijvers gebruik gemaakt hebben van de bestaande taal om een eigen taal te creëren die de boodschap bracht die ze wilden brengen. Dit werk is dus een filosofisch en literatuurhistorisch werk.