Hoofdstukken uit de psychoanalyse : over psychopathologie, criminaliteit, religie en kunst - Westerman Holstijn, A. J. (Antonie Johan), 1891-1980 (Utrecht : Erven J. Bijleveld, 1950)
Auteur Westerman Holstijn, privaat-docent psychoanalyse aan de universiteit van Amsterdam, gaat hier wel heel breed in op de psychoanalyse en overstelpt ons met de meest uiteenlopende dossiers uit de geschiedenis van de psychoanalyse: vadermoord, de primitieve koningsmoord, de historische vorstenmoord, een lustmoordenaar, groentijd (over de puberteit), psychoanalyse der religiositeit, iets over duivel en bekennen en tot slot de psychologische ontwikkelingsgang van Vincent van Gogh. Tussendoor krijgen we ook een Duitstalige tekst te lezen: ueber Psyche, Geist und Seele.