Tagebuch eines Psychologen - Müller-Freienfels, Richard, 1882-1949 (Leipzig : Seemann, 1931)
Strikt genomen is dit dagboek geen handboek, maar via gesprekken met gefantaseerde personen geeft psycholoog Müller-Freienfels een mooi overzicht van de psychologie. Komen aan bod in dit werk: "Psychologie des Körpers", "Sylvia, die Schauspielerin: ein psychologischen Capriccio", "Don Quijote im zwanzigsten Jahrhundert: Socialpsychologische Gespräche mit einem Aristokraten", "Berliner Skizzenbuch: Notizen zur Psychologie der Grossstadt" en "Psychologie der Weltbilder", waarbij het laatste hoofdstuk gespreid is over volgende thema's: "Die "Welt" als psychologisches Problem", "Die Weltbilder der Kunst", "Die Weltbilder der Religion", "Die Weltbilder der Wissenschaft", "Die Weltbilder der Philosophie" en "Das Weltbild des Psychologen". Alles bij elkaar genomen dus een heel uitgebreid "dagboek" waarbij je heel grondig kennis maakt met de beroepswereld van een psycholoog. Ook een losse, mooie portretfoto van de auteur vooraan in het boek maakt deel uit van dit pakket.