Woordenboek der psychologie - Van Essen, Jac, 1908-1989 (Haarlem : De erven F. Bohn, 1938)
Jac. van Essen maakte voor het schrijven van dit woordenboek gebruik van een hele resem bestaande woordenboeken en beperkte zich hierbij niet tot de Nederlandstalige woordenboeken: "The concise English dictionary" van Ch. Annandale en het "Wörterbuch der philosophischen Begriffe" van R. Eisler maken bijvoorbeeld deel uit van de literatuurlijst. Dat is ook te zien aan het woordenboek zelf: alles begint met de woorden "aandacht", "aandoening" en "aandrift", maar een pagina verder komen we al begrippen tegen als "abaissement de soi-même", "abfühlen/einem etwas" en "ability". Een heel uitgebreid woordenboek dus, mooi geïllustreerd ook, waarbij men bijvoorbeeld foto's te zien krijgt van mensen die fysiek voldoen aan de kenmerken van een bepaalde psychologische aard zoals bijvoorbeeld iemand die volgens Kretschmer voldoet aan de omschrijving "leptosoom" (fragiele, soms pezige, lichaamsbouw, dunne romp, lang smal gelaat, scherpe neus en uitgesproken vitaliteit).