Photomachinées - Gentil, Antoine; Lombardi, Sarah, 1972- (Milan : 5 Continents Editions, 2022)
In dit boek maken we kennis met het fotomateriaal van de Collection de l'Art Brut van Lausanne. Foto's komen regelmatig voor in de outsiderkunst: ze worden bewerkt met potlood, stift of kogelpen, ze worden verknipt, ze worden samen met ander materiaal gebruikt in collages, ... Foto's zijn heel dankbaar als compositiemateriaal in collages of schilderijen of andere creaties om weer te geven wat je voelt of denkt of ... Heel uiteenlopende technieken worden toegepast, en de Collection de l'Art Brut classificeert al deze verschillende creaties onder één noemer: "photomontées" noemen zij deze creaties. Het geheel wordt een beetje onderverdeeld in de verschillende technieken zodat alles een beetje een structuur krijgt, maar het eindresultaat blijft voor de instelling het belangrijkst: al deze werken krijgen de beschrijving "photomontées" mee.