Cesare Lombroso museum of criminal anthropology University of Turin : visitors Guide - Bianucci, Piero; Cilli, Christina; Giacobini, Giacomo; Malerba, Giancaria (Torino : Libreria Cortina Torino, 2011)
Bezoekersgids van de tentoonstelling "Cesare Lombroso" die plaats had in Turijn ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de dood van Lambroso. Cesare Lombroso was de grondlegger van de positivistische stroming binnen de criminologie, waarbij de misdadiger niet langer gezien wordt als het product van aangeboren eigenschappen, eigen aan de menselijke natuur, maar als het resultaat van afwijkingen binnen het "normale" levenspatroon van een mens. De tentoonstelling toonde een schat aan informatie: geschreven documenten, kunst gemaakt binnen de muren van de gevangenissen en de psychiatrie, ... De titels uit deze catalogus spreken boekdelen: "Measure, measure" over schedelmetingen, "Art, genius, insanity" over outsiderkunst, "Criminal minds", ... Ook de stukken uit de tentoonstelling zijn heel confronterend: meetinstrumenten waarmee men schedels meet, dodenmaskers van grote criminelen die stierven in gevangenschap, voorwerpen die gebruikt werden bij het uitvoeren van misdaden, foto's en tekeningen (o.a. van tattoos), het brein van de misdadiger, kettingen en boeien, ras en geslacht, criminele antropologie, doodstraf, ... Lambroso heeft ooit tegenstanders gekend, vooral wat betreft zijn eugenetica, maar hij heeft ook een lans gebroken voor andere denkpistes en is en blijft de moeite waard om herinnerd te worden: de faculteitskring criminologie van de Universiteit Gent is genoemd naar hem als eerbetoon voor wat hij allemaal gedaan heeft.
Keywords: Lombroso, Cesare, -- 1835-1909.