Lucien Bonnafé, psychiatre désaliéniste - Bonnafé, Lucien, 1912-2003; Chevillion, Bernadette (Paris : L'Harmattan, 2005)
Lucien Bonnafé was een links georiënteerd psychiater die evenwel het misbruik van de psychiatrie in de Sovjet-Unie onder Stalin ten strengste veroordeelde. Hij promootte vooral het belang van de verpleegkundige binnen de psychiatrisch therapie: de verpleger of verpleegster zijn even belangrijk als de psychiater of psycholoog. Samen met mensen als Lacan, die hij overigens persoonlijk kende, bouwde hij een soort van "links georiënteerde psychiatrie" uit. Bernadette Chevillion verzamelde alle teksten die bij elkaar gezet zijn in deze bundel, herinneringen en hommages aan Bonnafé, gebracht door oud-leerlingen en volgelingen: Marie Bonnafé, Armand Ajzenberg, André Roumieux, Yves Gigou, Hélène Shaigneau, Jean Oury, Philippe Koechlin, Jean Ayme, Paul Bretécher, Roger Combrisson, Jean Marquebielle, Bernard Campens, Jean Carpentier, Jean-Michel Fritz, Franck Chaumon, Jean-François Reverzy, Jean-Pierre Bouleau, Alain Deniau, Roger Ferreri, Michaël Guyader, Jacqueline Schwarz-Guyader, Pierre Sadoul en Bernadette Chevillion.
Keywords: Bonnafé, Lucien, -- 1912-2003 -- Congresses; Antipsychiatry -- Congresses; Social psychiatry -- Congresses