Het bewustzijn te lijf : een geschiedenis van de psychologie in samenhang met culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van 1600 tot het begin van de 20e eeuw - Bem, Sacha H. M. (Sacha Handri Marinus), 1940- (Meppel : Boom, 1985)
De filosoof/wetenschapstheoreticus beschrijft de maatschappelijke kontekst van het ontstaan van de psychologie, en de ontwikkeling van deze wetenschap tot de 20ste eeuw. Hij geeft daartoe eerst een beeld van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen, die geleid hebben tot het ontstaan van een mechanistisch wetenschapsideaal. Uitvoerig wordt ingegaan op de 19e eeuw, de tijd waarin de psychologie als wetenschap ontstond. Vervolgens geeft Bem een beschrijving van de ontwikkeling van deze wetenschap in Duitsland - als academische leer van het bewustzijn - en van de manieren waarop men zich van dat bewustzijn afkeert: de meer toepassingsgerichte leer van het waarneembare gedrag in Amerika en Freud's psychoanalyse als leer van het onbewuste. Een helder, prettig leesbaar boek dat een goed overzicht geeft van het ontstaan van een nieuwe wetenschap. Functioneel gei͏̈llustreerd. © NBD Biblion
Keywords: Psychology -- History