De biecht van een dwaas (Het verweer van een waanzinnige) : roman - Strindberg, August, 1849-1912; Berger, J. Elias (Amsterdam : Meulenhoff, 1932)
De Zweedse auteur probeert met deze oorspronkelijk in het Frans geschreven aanklacht tegen zijn eerste vrouw te waarschuwen voor de gevaren van vrouwenemancipatie. De vrouwen verworden volgens hem tot 'geslachtloozen' die zich de rechten toeëigenen van mannen. In het laatste gedeelte van het boek wordt zijn vrouw in Parijs verliefd op een tribade. Nadat deze Parijs ijllings heeft moeten verlaten omdat zij en haar vriendin zich de woede op de hals hebben gehaald van de boeren uit de omgeving door een mooie boerenmeid te verleiden, is ze radeloos van liefdesverdriet. Haar 'homosexueele neigingen' raakt ze niet meer kwijt. Ze probeert en soms met succes herhaaldelijk haar dienstmeisjes en meisjes van 14 te verleiden. Tegelijkertijd flirt ze ook met mooie grote mannen. Dit maakt de man razend van jaloezie en achterdocht.
Keywords: Scandinavian literature; Romans (teksten).; Text edition; Vertalingen (vorm).