Merkstenen - Hammarskjöld, Dag, 1905-1961; Boshouwers, R. F. M. (Richard Franciscus Maria), 1936-; Schurmann, C. W. A. (Brugge : Desclée De Brouwer, 1968)
"Merkstenen", zo noemde Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zijn dagboek. De man, die begon als bankier en via de politiek bij de Verenigde Naties terecht kwam, was heel de tijd zoekende, zoekende naar zingeving voor zijn leven, een antwoord op de vraag wat doe ik hier en wie ben ik en wat wordt van mij verwacht, hoe vervolmaak ik mezelf? Wie denkt aan banken en politiek linkt deze dingen niet met religiositeit, spiritualiteit, maar toch blijkt Hammarskjöld iemand geweest te zijn die op zoek was naar de juiste balans tussen een moderne mentaliteit en een inspirerende spiritualiteit. Hoe ouder hij werd, hoe dichter hij bij God kwam, zo blijkt uit dit dagboek.