Geloof als geneesmiddel : de vergeten factor X? - Vranckx, Jos, 1943- (Leuven : Davidsfonds, 2008)
De titel van dit boek is een beetje misleidend: het gaat in dit werk over meer dan "alleen maar" geloof als geneesmiddel. Wanneer we de inhoudstafel bekijken zien we hoe uitgebreid dit boek wel is: de medicalisering van ons leven, lichamelijke alarmsignalen van de geest, het mysterie van onverklaarbare ziekten, het hart als seismograaf van het gevoelsleven, geestelijke gezondheid en psychiatrie, het placebo-effect, de helende kracht van zorg, het debat over de genen, het brein en de ziel, gezondheid, welzijn en spiritualiteit, de homeopathie van God en de band tussen het welzijn van de persoon en het welzijn van de gemeenschap. Het is geen academisch werk maar een voorbeeld van journalistiek onderzoek, een mooie opstap naar een diepgaandere discussie misschien?