Dibs op zoek naar zichzelf : persoonlijkheidsontwikkeling door speltherapie - Axline, Virginia M., 1911-1988; Carmichael, Leonard, 1898-1973 (Baarn : Bosch en Keuning, 1971)
Op de voorzijde van de kaft zie je meteen waar dit boek over gaat: het gevecht van een gestoord kind op zoek naar de eigen identiteit. Tot zijn vijfde jaar was Dibs een raadsel voor de buitenwereld: hij had geen enkel contact met andere kinderen en was agressief wanneer hij benaderd werd. Ook een kinderarts kon niet vaststellen wat er precies aan de hand was, tot de auteur haar intrede deed. Deze kinderpsychologe trok zich elke week één uur terug met Dibs in haar spreekkamer en maakte dat hij via spelletjes uiting kon geven aan zijn angsten, zorgen en wanhoop. Dibs vond uiteindeljk zichzelf dank zij zijn moed en doorzettingsvermogen en de hulp van Axline. Dit boek is een letterlijk verslag van al die sessies en geeft je een mooi beeld van het genezingsproces: lees hoe een onhandelbaar kind openbloeit tot een sterk kind dat zijn plaats heeft gevonden in het grote geheel.