Antipsychiatrie : een overzicht - Trimbos, Kees, 1920-1988 (Deventer : Van Loghum Slaterus, 1975)
Auteur en psychiater Kees Trimbos houdt van zijn vak, wil niet tot het kamp van de antipsychiatrie gerekend worden, maar wil deze nieuwe stroming wel op een eerlijke wijze bekijken en een kans geven. Hij geeft in dit boek een overzicht van de voornaamste vormen van de antipsychiatrie en concludeert dat deze een tak binnen de psychiatrie is die niet genegeerd kan worden: de antipsychiatrie kadert binnen de nieuwe tijdsgeest waarbij menselijke waardigheid en vrijheid het respect krijgen die ze verdienen. Zie de antipsychiatrie dus niet als "een vijand" zoals de meeste van zijn collega's doen, maar als een boeiend nieuw gegeven dat kansen geeft om op zoek te gaan naar nieuwe therapieën en nieuwe omgansvormen tussen psychiater en patiënt.
Keywords: Antipsychiatry