Kinderen zijn tóch anders - Beckmann, Jørn; Van Winkel-Jensen, K. (Rotterdam : Kooyker, 1978)
Wie gemakkelijke oplossingen zoekt voor het samenzijn met zijn/haar kind mag zich de moeite besparen in dit boek op zoek te gaan. Beckmann wil duidelijk maken dat kinderen anders zijn dan de meeste volwassenen denken (wensen?) dat ze zijn. Elk hoofdstuk begint met enkele stellingen die zeggen hoe het er in vele gezinnen aan toe gaat ... en vervolgens besteedt de auteur aandacht aan de gemaakte fouten en de manier waarop je het dan wél moet aanpakken. Een voorbeeld? In de praktijk leven ouders en kinderen veel naast elkaar, ze kennen elkaar totaal niet en zoiets als een gezellig samenzijn blijkt dan ook een lege doos te zijn: je kan totaal niet spreken met elkaar. Geef het samenzijn een diepere inhoud door uw gedrag aan te passen: kijk uw kind aan wanneer het tegen u praat, luister goed naar wat het te zeggen heeft, luister naar de woorden en de klemtonen, kijk wat uw kind met zijn/haar lichaam zegt, laat uw kind uitpraten, respecteer het wanneer het even de tijd neemt om zich te concentreren wat het verder wil zeggen, laat met knikjes, geluidjes en uw hele houding merken dat u begrijpt wat het zegt. Niet dat u alles moet slikken, maar toon dat u het begrepen heeft. Onderbreek uw kind niet met commentaren, corrigeer, moraliseer of veroordeel niet. Duidelijk hoe dit boek werkt. Inderdaad: kinderen zijn toch anders dan jij of vele andere volwassenen denken.