De therapeutische gemeenschap en het traditionele psychiatrische ziekenhuis - Bierenbroodspot, Peter, 1928-2011 (Meppel : Boom, 1976)
De therapeutische gemeenschap, een begrip dat kort na Wereldoorlog II ontstond in Engeland ter aanduiding van een psychiatrische kliniek voor intensieve therapie gedurende 24 uur per dag, staat in schril contrast met de traditionele psychiatrische inrichting zoals deze zich sinds de tweede helft van de negentiende eeuw heeft ontwikkeld. De vraag stelt zich: is democratisering, waarbij de patiënt meer inspraak krijgt en niet langer lijdzaam meedraait in een systeem dat zijn rechten niet erkent, wel nodig? En waar liggen de grenzen? En wat kan ... en wat kan niet? Allemaal vragen die je kan stellen rond die "therapeutische gemeenschap" in de praktijk. Dit boek wil daar een antwoord op geven, wil duidelijk maken hoe je die therapeutische gemeenschap in praktijk kan brengen. Op het moment van deze vijfde druk al 7 jaar oud ... maar de auteur heeft bewust gekozen om de inhoud niet te actualiseren, omdat sommige instellingen die in het boek vermeld worden als praktijkgevallen, nog volop bezig zijn met die omschakeling, en het dus onmogelijk is om te oordelen of die switch goed of slecht is gebleken. Een visie waar je respect voor kan opbrengen. Allemaal heel theoretisch en doorspekt met vakjargon: voor gespecialiseerd personeel en niet voor de leek.
Bibliography: p. 203-209.
Summary in English.
Keywords: Hospitals, Psychiatric -- Netherlands; Psychiatric hospitals -- Netherlands; Therapeutic Community; Therapeutic communities