De psychologische ontwikkeling van het kind - Mussen, Paul H., 1922-2000 (Utrecht : Het Spectrum, 1971)
Dit boek verscheen oorspronkelijk in 1964 onder de titel "The psychological development of the child". Er staan wel degelijk enkele illustraties in deze pocket, maar de tekst op de achterflap is duidelijk: "De auteur heeft de lezer niet willen vermoeien met vele cijfers en statistieken. Hij geeft een doorlopende beschrijving van de resultaten van zoveel mogelijk exacte onderzoekingen." Verder wordt er in deze tekts verwezen naar de ontwikkeling van intelligentie en persoonlijkheid en mogelijkheden en moeilijkheden van sociale aanpassing. Niet alleen voor vakmensen en studenten maar ook voor ouders en opvoeders, zo eindigt deze korte uitleg. En dat is er allemaal aan te zien: dit is dus gewoon een "stand van zaken" van dat moment. Wat zijn exacte onderzoekingen (en dus exacte conclusies) zo kan je je afvragen. Bevestiging van de stand van zaken ... in 1964: "leeftijdsgroepen vergemakkelijken de ontwikkeling van de geslachtsidentificatie en de geslachtstypering door jongens voor echte jongensactiviteiten en meisjes voor echte meisjesactiviteiten te belonen en meisjesgedrag bij jongens en in iets mindere mate jongensgedrag bij meisjes te bestraffen. Een groep pubers versterkt gewoonlijk de waarden welke de leden van hun ouders verworven hebben, waarden die goedgekeurd worden door hun sociale klasse en gemeenschap. De groep beloont wat ze beschouwt als positieve, sociale en morele waarden en straft asociaal of afkeurenswaardig gedrag streng af." Duidelijk een tijdsbeeld: de hippiejaren, mei '68, ... waren nog heel ver weg wanneer je dit leest.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie