Kleine ontwikkelingspsychologie - Kohnstamm, Rita, 1937- (Deventer : Van Loghum Slaterus, 1982)
Het woord "kleine" in de titel is heel bewust gekozen door Kohnstamm: ze maakt hiermee duidelijk dat dit boek gaat over kinderen, kleine kinderen, afhankelijk van het onderwerp maximum 8 jaar oud. Je maakt dus kennis met een heel uitgebreid pakket: je begint bij de baby maar ziet hem of haar ook opgroeien tot een kind dat zijn of haar plaats zoekt in de groep, en dat zie je duidelijk aan de inhoudstafel: ontwikkeling van een baby, ontwikkeling van zintuigen, ontwikkeling van lichaamsbeheersing, hoe leren kinderen, van afhankelijkheid via aanhankelijkheid naar zelfstandigheid, bouwstenen van de persoonlijkheid, zelfbewustzijn en zelfkennis, de plaats in de kinderrij, kinderangsten, gewetensvorming, agressie, seksuele ontwikkeling, fantasie, ontwikkeling van het spelen, kindertekeningen, taalontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling en sociale ontwikkeling komen aan bod. Dit is geen leerboek, geen handboek, is bedoeld als hulpmiddel om studenten te helpen structuur te krijgen in de materie en het verband te zien tussen verschillende facetten van de ontwikkeling. Daar is de auteur in ieder geval in geslaagd: vijf drukken op twee jaar tijd, daar zullen vele auteurs jaloers op zijn.