Cliënt als middelpunt - Rogers, Carl R. (Carl Ransom), 1902-1987; De Graaff, Frank, 1918-1993 (Rotterdam : Lemniscaat, 1975)
Dit boek is een vertaling van het eerste gedeelte van "Client-centered therapy", waarin de schrijver, Carl R. Rogers, een overzicht biedt van de door hem ontworpen vorm van psychotherapie. Centraal staat het respect voor de medemens, zeker wanneer deze in ernstige psychische moeilijkheden verkeert. Dit respect uit zich op verschillende manieren en niveau's. Zo zal de therapeut niet pretenderen meer te weten over de patiënt dan de patiënt zelf: hij zal dus niet meteen beginnen met het registreren en etiketteren van klachten en symptomen om de patiënt zo meteen onder te brengen in een vakje. Dit boek werd in 1951 reeds geschreven (!!!) maar deze druk dateert uit 1975, de vertaling zelf uit 1971, en dat kadert allemaal in die beweging van de anti-psychiatrie waarbij gepleit werd minder met schema's en tabellen, medicijnen en etiketten te werken ... en meer aandacht te hebben voor de individuele en unieke mens.