Je suis un monstre qui vous parle : rapport pour une académie de psychanalystes - Preciado, Paul B., 1970- (Paris : Bernard Grasset, 2020)
Filosoof Preciado confronteert de psychoanalisten in deze tekst met de bekrompen visie waar ze deel van uitmaken: hij verzet zich tegen het onderscheid dat gemaakt wordt tussen man en vrouw, gelooft in een "universele" mens die niet gebonden is aan gender of wat dan ook, een soort modelmens waarbij man en vrouw evenwaardig zijn. De psychoanalyse is volgens hem een weerspiegeling van de blanke en mannelijke visie die Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, eigen was. Een visie die heel beperkt is en niet toelaat dat er breed gekeken wordt naar de patiënt, de mens. De boodschap op een extra titelpagina spreekt boekdelen: "Discours d'un homme trans, d'un corps non-binaire, devant l'École de la cause freudienne en France". Dat is alvast duidelijk!