Four picture test - Van Lennep, David Jacob, 1896-1982 (Utrecht : Nederlandsche Stichting voor Psychotechniek, 1948)
Een uitgave van de Nederlandsche Stichting voor Psychotechniek die door dr. David van Lennep werd opgericht. De vier platen test van van Lennep is gebaseerd op het principe van de projectie: wij zoeken naar herkenning van onszelf in afbeeldingen, situaties, verhalen, ... De test is eigenlijk heel simpel: de patiënt(e) krijgt één minuut lang vier platen te zien. Vervolgens worden deze weer omgedraaid ... en dan moet je een verhaal schrijven, je verzint maar wat, maar de vier platen moeten allemaal aan bod komen in je verhaal, en dat kan dus alle kanten opgaan: toont wat je onderliggende dromen en verlangens, ervaringen en gevoelens, normen en waarden, ... zouden zijn. Natuurlijk is deze set compleet: naast de handleiding krijg je ook een stapel formulieren mee die je kan gebruiken om testen af te nemen, alsook de originele vier platen die je moet inpassen in het verhaal: een onbeslapen bed in een slaapkamer bij nacht, een man onder een lantaarn in de regen, een klerk die door zijn baas wordt aangesproken op zijn werk en een gezelschap dat gezeten aan de zijlijn geniet van een partij tennis.