Waar zijn we toch mee bezig : institutionele psychotherapie in weerstand en dialoog met de kwaliteitspsychiatriecMarc Ledoux. - Ledoux, Marc; Oury, Jean, 1924-2014 (Kessel-Lo : Literarte, 2004)
De verzorgingsstaat ging meer en meer gepaard met verregaande overheidsbemoeienissen en zo werd halfweg de jaren '70 een kwaliteitsdecreet uitgevaardigd dat garant zou staan voor een kwalitatief beleid in de psychiatrische zorg. Ledoux neemt dit decreet en het in praktijk brengen van die regels even onder de loupe en komt tot de conclusie dat men insluit door uitsluiting: alles is vastgelegd, wie doet wat en op welke termijn, ... Op vrij korte tijd wordt de balans opgemaakt van een patiënt, is alles geregeld, heeft hij/zij een bed, is bepaald wat er mis is met hem/haar, is een therapie uitgedokterd, een medicijnenlijst aangelegd, een contactlijst opgesteld, ... Kortom: alles klopt administratief als een bus ... maar de mens wordt vergeten, die wordt in een beperkte ruimte geduwd, een klein kamertje, en wordt afgesloten van de rest, zelfs de medepatiënten die met hem een verblijf delen in de instelling. Ledoux werkt een model uit dat een alternatief kan zijn voor deze "kwaliteitspsychiatrie" en laat na het geven van zijn kritieken en zijn alternatieven ook een opening om in debat te gaan met deze kwaliteitspsychiatrie en tot een vergelijk te komen, een menselijke psychiatrie die de ideale mix is tussen de kwaltiteitspyschiatrie uit het decreet en de institutionele psychotherapie die volgens hem de ideale oplossing zou zijn.