La difficulté de vivre : le psychanalyse et la prévention des névroses - Dolto, Françoise, 1908-1988 (Paris : Interéditions, 1981)
Hoe kan de psychoanalyse ons helpen in het dagelijkse leven, maken dat we niet in de knoop raken met onszelf, de anderen, de maatschappij? Op deze vraag geeft Françoise Dolto een antwoord in dit boek. De auteur praat over de familie, de band tussen moeder en kind, de band tussen kind en ouders, het vragen en krijgen van autonomie. Ook de sentimenten komen aan bod: hoe druk je gevoelens uit, de duivel in het kind, het ontwikkelen van een persoonlijkheid, het creëren van een vals schuldgevoel, ... En ook de maatschappij komt aan bod: de school, de plaats van het kind in de stad, relaties tussen mannen en vrouwen wanneer men eenmaal volwassen is, ... Een vrij uitgebreid boek dus dat je mag zien als een soort van handleiding om zonder veel problemen te (over)leven als kind en volwassene.