Le cas Dominique - Dolto, Françoise, 1908-1988 (Paris : Éditions du Seuil, 1971)
Dominique was een veertienjarige psychotische jongen en Françoise Dolto brengt in dit werk verslag uit van de sessies die ze met de jongen en zijn ouders heeft gehad. Alles pent ze neer: een grijns op een gezicht, een korte of lange stilte, ... En iedereen is even belangrijk in deze sessies: de woorden en gebaren van de ouders krijgen even veel aandacht als deze van de jongen. Dolto illustreert het werk ook met tekeningen, reproducties van tekeningen en kleimodellen die Dominique maakt tijdens de sessies. Dit boek is dus een heel gedetailleerd rapport van de sessies ter genezing van Dominique, een veertienjarige psychotische jongen die in zijn eigen wereld leefde.