Beroep: sociaal pedagogisch hulpverlener : een verkennend onderzoek naar persoon, werk en werkplek van sociaal pedagogisch hulpverleners in de gezondheidszorg - Vaalburg, Anne-Marie; Hutschemaekers, Giel (Guilielmus Josephus Maria), 1958-; Neijmeijer, Laura (Utrecht : Trimbos-instituut, 1997)
Het Coördinerend Orgaan Nascholing en Opleiding in de geestelijke gezondheidszorg ontwikkelde enkele voorstellen om de eisen gesteld aan het beroep "sociaal pedagogisch hulpverlener" goed en duidelijk vast te leggen, en het Trimbos-instituut kreeg dan ook de opdracht op het terrein eens uit te zoeken wat die taken precies allemaal inhouden en wat de noden en mogelijke verbeteringen zijn. Het resultaat is een heel gedetailleerde studie geworden waarin gekeken wordt naar de sociaal pedagogische hulpverleners in de GGZ-volwassenenzorg, de kinder- en jeugdzorg, de gehandicaptenzorg en de gezondheidszorg. Alles wordt op een rijtje naast elkaar gezet om zo te komen tot een goed beeld van wat een sociaal pedagogisch hulpverlener nu eigenlijk moet zijn, wat moet hij/zij kunnen, op welke plaatsen werkt hij/zij en wat is zijn/haar taak binnen die bepaalde werkomgeving?