Kerstbomen in de hel : achter de schermen van de psychiatrie - Gardeniers, Amber (Ietje Liebeek-Hoving), 1952-2002 (Kampen : Kok Lyra, 1995)
Amber Gardeniers is de schuilnaam voor Ietje Liebeek-Hoving, een vrouw die had leren leven met de ziekte van Ménière, een aandoening van het gehoor- en evenwichtsorgaan, en opeens last kreeg van brandende pijnen, braken, niet meer kunnen eten of slapen, ... Huisarts, neuroloog en gynaecoloog vonden niets en volgens deze artsen moest het dus wel "tussen de oren zitten". Voor ze goed en wel besefte wat er gebeurde zat ze in een voor haar nieuwe, angstaanjagende wereld: de psychiatrie. Al snel nam ze enorme doses medicijnen en toen het wat beter ging kreeg ze ook oog voor het leed van haar medepatiënten bij wie ze veel steun vond. Een half jaar lang kon ze als patient achter de schermen kijken en in dit boek schrijft ze haar ervaringen neer. Het is een verhaal van pijn en wanhoop, machteloosheid en gebrekkige diagnose. Ze is ook heel kritisch tegenover het personeel, het medicatiebeleid en de geringe betrokkenheid van de artsen. Haar ziektebeeld bleek later lichamelijke oorzaken te hebben.