Dwangtoepassing na onvrijwillige psychiatrische opname : een juridische beschouwing - van de Klippe, Hanneke (Cornelia Johanna), 1948- (Nijmegen : Ars Aequi Libri, 1997)
In deze studie gaat het om de vraag wanneer iemand na een onvrijwillige opname in de psychiatrie aan dwang mag worden onderworpen zoals daar zijn: afzondering, fixatie, toedienen van medicatie of voeding en vocht, ... Respect voor zelfbeschikking eist dat dwang zoveel mogelijk wordt vermeden maar in de praktijk doen zich situaties voor waarin zelfbeschikkingsrecht plaats moet maken voor dwang. In dit boek wordt dwangtoepassing vanuit juridisch perspectief geanalyseerd. Let wel: het gaat hier om Nederlands recht en het boek dateert van 1997.
Diss. Doct. Universiteit van Amsterdam, 1997