Macht onmacht in de psychotherapie - Van Biesen, M.-Jeanne; Dehing, Jef; Ferrant, L.; Igodt, Paul, 1956-; Lagrou, L.; Vandereycken, Walter, 1949- (Dendermonde : Dienst geestelijke gezondheidszorg 't Sas Dendermonde, 1992)
Een heel interessant werk over macht en onmacht in de psychotherapie. Macht: in de beslotenheid van de therapiekamer worden patiënten aanvaard, geweigerd of doorverwezen, worden formele aspecten van de therapie vastgelegd, wordt impliciet of expliciet bekrachtigd wat goed is of niet aangewezen, ... Onmacht: de eigen zwakheid of onmacht ontkennen, onze beperkingen en blinde vlekken niet willen zien, onmacht vanuit de psychotherapie zelf, ... Ook de onmacht van de patiënt zelf is aanwezig natuurlijk: de patiënt(e) moet zich overleveren aan de therapeut. Wanneer men de eigen zwakheid gaat ontkennen dreigen machtsverhoudingen te ontstaan die niet gezond zijn: te veel patiënten aanvaarden ... of weigeren, (onterechte?) kritiek uiten op collega's, ... Een heel boeiend gegeven, die macht en onmacht in de psychotherapie.