Met kennis van zaken : vluchtelingen, nieuwkomers en gezondheid in cijfers - Engelhard, David, 1941- (Utrecht : Stichting Pharos, 2007)
Dit boek bevat cijfermatige informatie én op ervaring gebaseerde kennis over de gezondheid van vluchtelingen, asielzoekers en andere nieuwkomers in Nederland. De relatie tussen gezondheid en migratie is complex: in sommige gevallen hebben migranten een beduidend slechtere gezondheid dan de ontvangende bevolking, in andere gevallen een betere. De verschillen tussen de onderlinge etnische groepen blijken ook soms groot te zijn en dan zijn er bijvoorbeeld ook nog duidelijk verschillen tussen meisjes en jongens. Ook de leeftijd speelt een rol en de tweede generatie kan je totaal niet vergelijken met de nieuwkomers. Allemaal verschillen, allemaal cijfers, elk hun eigenheid, de ene al wat beschaamder dan de andere, de ene al wat homofober dan de andere, ... Heel veel cijfers, heel veel groepen, en dat wordt allemaal in grafieken en statistieken gegoten om zo niet alleen kenniswerkers maar ook sociale werkers, artsen, verpleegkundigen, docenten, mentoren en vrijwilligers bij te staan hun werk beter te doen dank zij deze "kennis van zaken". Een instrument dus om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg te verbeteren.