Autisme : sleutel tot het raadsel - Frith, Uta, 1941- (Antwerpen : Hadewijch, 1996)
Utah Frith is een autoriteit op het vlak van autisme en in dit boek geeft ze een psychologisch verslag van wat er omgaat in een autistische geest. Het kernprobleem is volgens de auteur het onvermogen om kleine deeltjes informatie samen te voegen tot samenhangende gehelen, het onvermogen om de betekenis te begrijpen van gedachten, overtuigingen en gevoelens. Daaruit volgen taal-, sociale en emotionele problemen in een steeds complexer wordende maatschappij. Het boek maakt duidelijk wat het is om autistisch te zijn in deze samenleving: "... Peter is nu boven de dertig en woont nog altijd thuis. Hij leidt een eenvoudig leven. Hij helpt met het klasseren en theezetten op zijn moeders kantoor en schrijft etiketten in een net handschrift. Hij helpt ook in de tuin en het huishouden. Elke dag loopt hij het grasveld rond en volgt daarbij altijd hetzelfde traject. Hij is nog altijd heel naïef en begrijpt niets van wat er zoal in de wereld omgaat, bijvoorbeeld waarom mensen liegen en bedriegen.".