Begeleiden of wegsturen : alcohol, druggebruik en gokken in de residentiële jeugdhulpverlening - Ahuis, Gerben, 1950- (Utrecht : SWP, 1990)
Ook jongeren in internaten komen in aanraking met gokken, alcohol of drugs. Groepsleiders en andere internaatsmedewerkers hebben niet altijd een adequate reactie op dit gedrag en in veel internaten kiezen ze daarom voor een beleid waarbij alcohol en druggebruik verboden zijn. Jongeren die gebruiken worden niet langer toegelaten tot het internaat en jongeren die betrapt worden stellen de directie dan ook meteen voor de moeilijke keuze: begeleiden ... of wegsturen ??? In dit boek wordt een methodiek aangereikt om beter in te kunnen spelen op deze problematiek. Alcohol, opiaten, heroïne, methadon, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, snuifmiddelen, tabak, coffeïne, cocaïne, amfetaminen, XTC, hasj, marihuane, canabis, LSD en gokken komen allemaal ter sprake.