Electroconvulsive therapy - Abrams, Richard, 1937- (Oxford : Oxford University Press, 1988)
Elektroconvulsietherapie, of met een oudere aanduiding elektroshocktherapie of kortweg elektroshock, is een behandeling van patiënten waarbij door middel van het opwekken van een epileptisch insult, uitgelokt door een stroomstoot door het hoofd, getracht wordt bepaalde psychiatrische aandoeningen te behandelen. Dit handboek gaat uitvoerig in op deze behandeling, waarbij je zelfs een heel beknopte basiscursus elektriciteit krijgt: stroom is spanning gedeeld door weerstand, vermogen is stroom vermenigvuldigd met spanning en tijd, ... Deze behandeling lijkt angstwekkender dan ze is: de patiënt(e) is onder verdoving en merkt dus niets en de behandeling is voor de meeste patiënten een verbetering. Risico's beperken zich eerder tot de risico's eigen aan verdoving/narcose.