Hoofdstromen en mensbeelden in de psychologie - Eisenga, L. K. A. (Luurt Klaas Antoine), 1942-; van Rappard, Hans (Jan Frederik Hendrik), 1941- (Meppel : Boom, 1987)
De psychologie lijkt eind twintigste eeuw een wirwar van allerlei verschillende stromingen, maar niets is minder waar: wanneer je alles eens analyseert zie je dat al deze takken eigenlijk varianten zijn van drie hoofdstromen die elk hun eigen opvatting hebben over het mensbeeld en de methoden van onderzoek. In dit boek maken we eerst kennis met de evolutie van de psychologie tot aan de Tweede Wereldoorlog, die je kan zien als een kantelpunt, en dan komen de drie hoofdstromen aan bod die zich ontwikkelt hebben uit die algemene toestand: de cognitieve psychologie, de sociale psychologie en de Sovjetpsychologie worden uitgebreid toegelicht