Kierewiet - Hondius, Gerrie, 1977- (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2011)
Gerrie Hondius is striptekenaar, beeldend kunstenaar en schrijfster. In de strip "Kierewiet" doet zij verslag van haar tijd als artist in residence in Den Dolder. En het is een mooie strip geworden, zeker weten !!! De strip begint met haar verwelkoming: altijd je deur op slot doen, ook wanneer je aanwezig bent, verblijf je alleen? Niet aan de grote klok hangen, en hier ligt de speciale raamveiligheid, ... In de strip krijgen we alles te zien: hoe zien de mensen deze wereld vol patiënten, moet je angst hebben van die mensen, hoe gedraag je je het best, stel je open, neem iedereen zoals hij/zij is, ... "Ieder vogeltje zingt ...", zo begint de strip. Zo vertelt ze op een gegeven moment hoe ze sinds haar jeugd al die drang heeft om potloden of ander materiaal te nemen en te tekenen en neer te schrijven wat ze ziet en wat ze denkt: het lijkt wel of ze bezeten is door een vreemde kracht die de controle over haar armen en handen overneemt. Maar een psychiater stelt haar gerust: ze hoeft niet ongerust te zijn en mag zich gewoon overgeven aan die drang, dat verlangen, ... En zo zit ik nu in Den Dolder om een strip te tekenen over mijn verblijf ... en zit ik hier niet als patiënt. En zo staat de hele strip vol met grappige, leuke, maar ook confronterende dingen: de wereld van de patiënten en deze van de bezoekers en het personeel, en de contacten tussen beiden, de ene keer heel aangenaam ... en de andere keer overdreven angstig. De psychiatrie op een leuke manier in stripvorm gegoten.